Per exemple, en aquest primer text ens preguntem: quines teles s’utilitzen per fer els vestits o per fer les catifes o tapissos que es mostren a les representacions?
Espluga de Francolí apela a les donacions per part dels veïns. La crida es fa a través de les xarxes socials i del boca a boca ens els membres del Pessebre Vivent. En moltes ocasions, són els mateixos figurants qui treballen en la construcció dels materials. O bé es demana a empreses o particulars les donacions de materials que els sobrin. L’objectiu de tots els pessebres és plasmar, al màxim, la realitat dels habitants d’aquelles terres. I per aquest motiu, les persones que formen els Pessebres Vivents cuiden, al detall, els vestits dels figurants.
Confeccions pròpies
A la Pobla de Lillet, al llarg de 25 anys s’han anat confeccionant els seus propis vestits. El respecte a la realitat dels habitants de l’època ha estat la tònica general: tant en el gènere de la roba com els colors naturals que es feien servir.
Per exemple les escenes de romans al Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí inclouen un campament amb soldats romans, cavalls i cavalleria, armeria i una zona on hi ha el soldat escrivà amb persones de poble amb vestimenta jueva (robes fosques, llises i rústiques, cabell tapat) fent cua per empadronar-se (com farien Josep i Maria en el seu viatge a Betlem).
Per confeccionar la tenda del prefecte romà s'utilitzen lones velles i descastades d'antigues carpes, lones de tractor, tendals i cortines vermelles velles reaprofitades d'antics teols del Teatre del Casal de l'Espluga. L'escena busca mostrar l'ocupació romana de la Judea en època de naixement de Jesús
Des del Pessebre Vivent de Viladecans, ens confirmen que pel fa al vestuari i les cortines, es fan servir els mateixos elements d'un any per l'altre i només confeccionem vestuari si fa falta. Bàsicament són robes i teles que reben per donacions. Només les més vistoses com les dels Reis d'Orient, les del Palau d'Herodes i alguna altra de verges i àngels, són comprades (imatge adjunta).