L'Anunciació és, per al cristianisme, l'aparició de l'Arcàngel Gabriel per anunciar a la Verge Maria que seria mare de Jesús. És a dir, que l’Anunciació es va produir, més o menys, cap el 25 de març. Sabeu que a Natzaret, la basílica de l'Anunciació s’erigeix al lloc on, segons la tradició cristiana, es va produir l'esdeveniment?
Al llarg dels segles, l’art se n’ha fet ressò de l’escena de l’Anunciació (Fra Angelico, Boticelli, Da Vinci o Donatello, per mencionar només els artistes més coneguts), però i els nostres Pessebres Vivents… com recullen l’Anunciació i com incorporen aquesta escena a la seva representació?
Pessebre Vivent i Parlat de Les Gunyoles del Penedès “L’Anunciació a Maria, que és el que nosaltres interpretem, és quan s’apareix l’àngel a Maria i l’hi anuncia que tindrà un fill de l’Esperit Sant, que es dirà de nom Jesús. Que l’esperit vindrà damunt seu i l’altíssim el cobrirà amb la seva ombra i que serà fill de Déu”, explica Meritxell Miret del Pessebre Vivent. En aquesta escena i per indicar més seguretat l’àngel exposa a Maria el cas de la seva cosina, Elisabet, que era considerada estèril i esperava un fill. En l’escena de Les Gunyoles, “primer Maria dubta, però després de l’explicació de l’àngel ella accepta, com a esclava del senyor, que es faci la seva paraula”. En aquest Pessebre Vivent “no es fa referència a Josep”.
Escenes de l’Anunciació a Les Gunyoles del Penedès
Pessebre Vivent de l’Espluga de Francolí
A l'Espluga de Francolí l'escena de l'Anunciació a Maria s'ha representat de múltiples formes, recreant la casa de la verge a Natzaret. “Als anys 60 i 70 a la Cova de la Font Major es feia una aparició de l'àngel acompanyada d'un text poètic de Mn. Ramon Muntanyola. A la versió actual estàtica, la verge apareix acompanyada de la figura de l'àngel blanc, habitualment en forma femenina i de peu dret. Maria apareix cosint o recentment, dreta, amb la mà al ventre” ens expliquen des del Pessebre Vivent de l'Espluga de Francolí.
Escena de l’Anunciació, una imatge d’Albert Griñó
Pessebre Vivent de Salou
L’escena de l'Anunciació es fa, al Pessebre Vivent de Salou,, des de la perspectiva hebrea, “ja que busquem les arrels de la nostra Fe”, explica Laura Rísquez, presidenta de Pessebres Vivents de Salou. Quan l'àngel diu: "Yosef fill de David, no tinguis por"; el tranquil·litza perquè Yosef sabia que d'aquest embaràs vindria el Messies, perquè tot el que estava succeint, estava sent dirigit per L'Etern, complint-se la senyal del profeta. Yosef no va complir amb la segona part de la cerimònia fins que va néixer Jesus, així dóna a entendre que primer són els plans de l'Etern i després els humans. Quan l'àngel saluda María ho fa amb: SHALOM plena de gràcia, és una salutació hebrea molt antiga, per a tots els justos. Quan li diu que el poder de l'Altíssim la cobriria amb la seva ombra, fa servir una paraula (tzel - צֵל -) que també significa "et cobrirà amb les seves ales" és una expressió per indicar que tindria una protecció especial.
Pessebre Vivent de Pont Llarg Manresa
L’escena de l'Anunciació i dels pastors a Manresa s'utilitza les eines digitals per representar a l'àngel. També el somni de Josep compta amb un àngel que apareix en escena mitjançant una imatge digitalitzada, desde l'edició de 2018.
Pessebre Vivent Cànoves
L’anunciació és l’única escena Pessebre Vivent de Cànoves que és parlada. S’anuncia el naixement i també es dona la benvinguda al pessebre i “s‘aprofita per anunciar als visitants que aquesta és l’única escena parlada, per evitar que es parin a cada escena esperant a que la gent parli”, explica Judit Graus. "És la primera escena que troben els visitants un cop han pagat l’entrada".