Un any després de l'inici de les representacions més multitudinàries de l'actual etapa del Pessebre Vivent de l'Espluga (amb més de 5.000 visitants i 180 persones implicades), aquest 26 de desembre, dia de Sant Esteve s'ha presentat al públic general a través de les xarxes socials –i amb motiu de la pandèmia- el vídeo interpretatiu de 25 minuts de les escenes de l'última representació en ordre de visita i amb informació extra sobre el context local, històric, religiós i cultural, amb imatges de Gerard Bosch. Aquesta producció audiovisual es va presentar als socis del Pessebre Vivent durant el dinar i assemblea general del 2020, el passat 2 de febrer, just abans de la pandèmia.
Un Pessebre biennal, recreat amb rigor històric
L'actual representació del Pessebre Vivent de l'Espluga ha aconseguit en els últims anys aprofundir en una representació basada en el rigor històric i bíblic, buscant el detall de la recreació dels escenaris, el vestuari, i el simbolisme de totes les escenes.
Des de l'etapa iniciada el 2009 a la rectoria, la representació del Pessebre Vivent ha anat creixent a l'interior de cases i carrerons de l'antiga vila medieval de l'Espluga, descobrint espais insòlits i abandonats dels dos nuclis originaris, l'Espluga Jussana i la Sobirana.
Aquest entorn, i també el de la balma del carrer Ametllers, s'ha aprofitat per recrear la vida dels antics jueus -que tenien dos Calls a l'Espluga medieval-. El vídeo interpretatiu situa l