Les representacions de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya han assolit la xifra dels 100.315 visitants durant el període comprès entre el 8 de desembre de 2022 i el 15 de gener de 2023. Una temporada marcada per la normalitat, després de dos anys en què la pandèmia va obligar a cancel•lar la majoria de Pessebres en l’edició del 2020 i l’adopció de restriccions en la del 2021.
Des de les entitats que conformen la Federació de Pessebres Vivents, es valora molt positivament l’afluència de visitants, que ha recuperat els nivells d’assistència d’abans de la pandèmia, i es destaca l’esforç i implicació de totes les persones voluntàries que han fet possible que la tradició dels Pessebres Vivents hagi reviscolat després de les dificultats dels últims dos anys.
Les representacions de la Federació de Pessebres Vivents de Catalunya s’han dut a terme a 43 poblacions. Per províncies, Barcelona ha aglutinat la majoria de representacions amb funcions a les poblacions de Cànoves i Samalús, Canyelles, Corró d’Avall, Els Prats de Rei, La Torreta, Les Gunyoles d’Avinyonet, Les Torres de Fals, Pont Llarg de Manresa, Martorelles, Món Sant Benet, Polinyà, Premià de Dalt, Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu del Racó, Sant Fost de Campsentelles, Sant Pere de Ribes, Sant Quintí de Mediona, Tona, Vila de Rupit i Viladecans. A la demarcació de Girona s’han fet escenificacions a Bàscara, Breda, Brunyola, Castell d’Aro, Celrà, Fontcoberta, Joanetes, Maçanet de la Selva, Pals, Peralada, Sant Martí de Llémena, Sant Martí Vell, Santa Pau, Vila-Sacra i Vilavenut. A les terres de Tarragona hi ha hagut Pessebres Vivents a Jesús, La Pobla de Montornès, L’Espluga de Francolí, Masia de Castelló, Salou i Sant Jaume des Domenys. I a la província de Lleida se n’han fent a Prullans de Cerdanya i Sant Guim de la Plana.
Enguany la temporada de Pessebres Vivents de la Federació ha tingut com a efemèride la celebració dels 50 anys del Pessebre Vivent de Bàscara.
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya
La Federació de Pessebres Vivents de Catalunya (FPVC) agrupa 49 entitats d’arreu del territori amb l’objectiu de portar a terme activitats encaminades a promoure el coneixement dels Pessebres Vivents i la relació entre ells. Constituïda formalment el 2018, la Federació recull la tasca de l’Associació Coordinadora de Pessebres Vivents de Catalunya, creada el 1991. Actualment, presideix l’entitat Àngels Serentill, coordinadora del Pessebres Vivent Pont Llarg de Manresa.
Formen part de la FPVC els pessebres vivents de les següents poblacions: Bàscara, Bigues i Riells, Breda, Brunyola, Calonge, Cànoves, Canyelles, Castell d'Aro, Celrà, Corró d'Avall, Els Prats de Rei, Fontcoberta, Jesús, Joanetes, La Pobla de Lillet, La Pobla de Montornès, La Torreta, Les Gunyoles d’Avinyonet, Les Torres de Fals, L'Espluga de Francolí, Linyola, Maçanet de la Selva, Pont Llarg de Manresa, Martorelles, Masia de Castelló, Món Sant Benet, Navata, Pals, Peralada, Peramola, Polinyà, Premià de Dalt, Prullans de Cerdanya, Salou, Sant Feliu de Llobregat, Sant Feliu del Racó, Sant Fost, Sant Guim de la Plana, Sant Jaume dels Domenys, Sant Martí de Llémena, Sant Martí Vell, Sant Pere de Ribes, Sant Quintí de Mediona, Santa Pau, Tona, Vila de Rupit, Viladecans, Vila-Sacra i Vilavenut. Fotografia: Pessebre Vivent de Bàscara - Mateu Giró